נגיף הקורונה: הרב דניאל לוי מאנגליה בטור כואב ומעורר

חיל ורעדה אחזתנו בראותינו העולם בהסגר ושבירת ומיתת אנשים ונשים בחוצות, ה' ירחם כל כל ברואיו היקרים. ראיתי ושמעתי כמה מדברים על הלימודים מזה, זה אומר בכה וזה בכה. זה אומר ליזהר מלשון הרע וזה אומר לשוב בתשובה מדברים שבנ"א חייבים עליהם נידוי שכולם צריכים הסגר. גם שמענו על גודל שמירת יום ש"ק שהוא מקור הברכה וא-ל ישמרני. ובעיקר שמענו לחזק בלימוד התורה שהיא כנגד כולם (פאה א:א) וגם התורה מגינה על כלל ישראל בפרט והעולם בכלל (עיין בגמ' סוטה דף כא ע"א, ועיין בנפש החיים שער ד:יא, וכדאי לעיין באגרות החזון איש ז"ל ג:סב), וזהירות בזמני ק"ש בפרט ובזמני התפילה בכלל וכו'.

מ"מ עיני בדמעות וחמרמרו מעי על מה שנראה קצת חסרון בקצת ההודעות דנראה שחסר גם עידוד כמה שורות בעניני בין אדם לחבירו וגודל הצורך לדאוג לזולת. וידוע משאחז"ל שהאמורא אביי שהיה מבית עלי, ונגזר על זרעו שלא יחיו להיות זקנים, מ"מ אביי דעסק בתורה ובגמילות חסדים חיה שיתין שנין (גמ' ר"ה דף חי ע"א).

וגם הייתי בשוק ובהלם כשראיתי ושמעתי כמה שיעורים שנאמרו לתלמידים צעירים שגם חסרו דברי עידוד וחיזוק, והאם נאמר רק שלום עלי נפשי חלילה (ועיין בפסיקתא זוטרתא, לקח טוב, פר' ויצא פ' כט סי' ז) והם קופצים מיד לסוגיית הגמ' בלי שום מילים של בין אדם לחבירו! ואפי' אם רוצים לומר איזה דברים בסוף השיעור דוקא, מ"מ כדאי להגיד לכל הפחות כמה מילים קצרים של עידוד ואמפתיה בהתחלה (עיין בגמ' שבת דף לא ע"ב וק"ו לכאן).

וזה נראה כחוסר הרגשה באותם שהם חולים, ובאותם שהלכו לעולמם, ובאותם שהם גרים לבד, ואותם שדואגים לפרנסתם ומה לאכול ומה ללבוש וכהנה ענינים רבות. ואיך יתכן שר"מ בישיבה ובמוסד לא ירגיש קצת אמפתיה בכמה מילים, ואם כנים הדברים שהוא כן מרגיש את זה, מ"מ הוא עדיין צריך להראות את האמפתיה ולעודד ולחזק תלמידיו.

ומי לנו גדול מרב שהתפעל על המלמד רב שמואל בר שילת שהיה כ"כ דואג על תלמידיו ואמר (גמ' ב"ב דף ח ע"א): ומצדיקי הרבים ככוכבים לעולם ועד (דניאל יב:ג), אלו מלמדי תינוקות, כגון מאן…כגון רב שמואל בר שילת, דרב אשכחיה לרב שמואל בר שילת דהוה קאי בגינתא, א"ל שבקתיה להימנותך, אמר ליה הא תליסר שנין דלא חזיא לי, והשתא נמי דעתאי עלויהו. ע"כ. (ועיין עוד בזה בפרקי מחשבה דף תרלז).

ואחרי ההתבוננות לעצמי אמרתי אחלק כשלל מחשבותי לאחרים ואולי גם הם יתחזקו באלו הדברים.

המשנה בסוכה (ב:ט) הוא נוראה ומפחידה: כל שבעת הימים אדם עושה סוכתו קבע וביתו עראי. ירדו גשמים, מאימתי מותר לפנות, משתסרח המקפה, משלו משל, למה הדבר דומה, לעבד שבא למזוג כוס לרבו, ושפך לו קיתון על פניו. ע"כ.

והמצב שאנו נמצאים כרגע הוא לא רק בקיום מצוה אחד אלא כמעט בכל חלקי עבודתינו שנשפך הקיתון על פנינו.

ויש להתבונן פשוט, אם הקב"ה אינו רוצה שנרמוס חצירותיו הקדושים (ראה ישעיה א:יב) בין בתפילה בין בלימוד התורה ברבים א"כ י"ל פשוט שעלינו להתבונן מה התוצאה והלימוד מזה בעצם עבודתנו כעת עתה.

ואחי היקרים אגיד לכם סיפור ויסוד נפלא שקרה באנגלי' לפני שנתים. משגיח רוחני אחד היה בבית המרה דאתרא בעירו, הוא וכמה אחרים היו עסוקים באיזה דבר מצוה, אחרי כמה שעות אחד מהם פנה לרב ואמר שבעוד זמן מעט המנין לתפילת מנחה יהיה המנין האחרון, ואם לא נפסיק עכשיו לא יהיה לנו מנין להתפלל. הרב אמר להם שאנו עסוקים במצוה ואם נפסיק עכשיו לא יסתייעא מילתא ולא נגמור עסקנו, לכן נתפלל ביחידות. בסוף עסקם המשגיח רוחני חזר לישיבה שלו וקרא בחור אחד שהיה תמיד מתגאה שאף פעם בחיים שלו לא אבד מנין בציבור, סיפר לו מה שקרה ושאל אותו מה הוא היה עושה. ענה לו הבחור שבודאי היה עוזב בית הרב וללכת להתפלל במנין. המשגיח היה בתדהמה ואמר לו איך יתכן שלא תשמע לפסק של הרב, אלא זה מגלה שענין תפילה בציבור שלך הוא אינו בגדר קיום רצון ה' אלא הוא כעבודה זרה! (ועיין בגמ' עירובין דף סה ע"א א"ר חנינא כל המפיק מגן בשעת גאוה וכו' וברש"י ז"ל שם ודו"ק.)

נתבונן נא, מה אנו לומדים היום כשאנו בהסגר, שאם ה' אינו רוצה הקיום המצוות שלנו והעבודת ה' שלנו באופן ציבורי ועוד חלקי עבודתנו, א"כ עלינו להתבונן אם מה שאנו עושים בדרך כלל הוא רצון ה' או כעין ע"ז חלילה, ומטעם זה נדחף בשתי ידים ממש, והוא עבודה מתוך איזה אופנה ומצות אנשים מלומדה (ישעיה כט:יג), אשר רבינו בעל יסוד ושורש העבודה ז"ל בכל חלק וקטע של ספרו מדגיש לנו ליזהר ממצות אנשים מלומדה אלא אך ורק לקיים רצון ה' יתברך ובשמחה.

ומעין זה שמעתי לפני כמה שנים מרב אחד שאמר שפעם כשהיה אונן ב"מ, רצה לקיים המצוות אבל ידוע שאונן פטור מן המצוות, והתבונן מה הלימוד בזה ואמר דבר נפלא שלפעמים אנו מתרגלים בקיום המצוות עד שנעשה כמצוות אנשים מלומדה (ישעיה כט:יג), אבל כשאדם פטור מן המצוות הוא מתבונן שאינו מקיים מצוות מחמת טבעו אלא אך ורק מחמת צווי ה' ית' וכאן רצון ה' לא לקיימם, ובשעת פטירת נשמה יקרה מן העולם זה הזמן להתבונן על זה.

מסופר על היכין והבועז מעולם החסידות רבי זושא מאניפולי ורבי אלימלך מליז'נסק זצ"ל וזתע"א, שהיו בבית הסוהר והיו בעצבון שלא היו יכולים להתפלל מחמת העביט של מי רגלים שהיה שם, ולפתע פתאום הם רקדו סביב המי רגלים כי התבוננו שרצון ה' באותו זמן הוא לא להתפלל, ולכן כדי לקיים רצון ה' אמרו נרקוד בשמחה! (סוף המעשה הוא כשהרגיש שר בית הסוהר שהם שמחים מחמת העביט של מי רגלים הוא דוקא הוציאוהו להכעיס אותם, אבל עי"ז זכו להתפלל במקום נקי!)

ודומה לזה הוא חולה ביוה"כ שחייב לאכול או פחות מכשיעור או לאכול באופן רגיל, ואם הוא מסוכן להתענות ומתענה לא קיים מצוה אלא עבירה הוא בידו שסיכן את חייו ויתן ע"ז את הדין.

ומזה רואים שהבריח התיכון בקיום המצוות הוא אך ורק קיום רצון ה' ית' בכל אופן ובכל מצב שאנו נמצאים.

והוא לפלא בעיני איך שיש שעדיין שאינם מקשיבים לעצת הרופאים המומחים להיות בבדידות ובהסגר ולשמור על הבריאות וחושבים את זה בגדר חוכא ואטלולא חלילה, ועוברים על ונשמרתם מאוד לנפשותיכם (דברים ד:טו) ומסכנים לא רק חייהם אלא חיים של אחרים ואין שום מקור בש"ס ופוסקים לא לשמוע לעצת הרופאים (ועיין הדק היטב בגמ' שבת דף ל ע"ב וברש"י ד"ה מוטב תכבה נרו כו').

וראיתי במאור עיני על אחד מגדולי הדור של עם ישראל שליט"א אשר רבים נכנסים אליו ומסכנים את חייו! וה' הטוב ישמור על רבן של כל ישראל אשר מפיו אנו חיים.

לכן אחריות גדולה על מנהיגי הקהילות והמוסדות לעודד אחרים לא רק בלימוד התורה ושמירת המצוות אבל גם לדאוג לזולת ולקיים מצות ואהבת לרעך כמוך (ויקרא יט:חי). התורה שלנו הוא תורת חסד (משלי לא:כו), והאחריות מוטלת עלינו להיות אור לגוים (ישעיה מט:ו). העיקר על המנהיגים להכיר חובת השעה ולידע המצב כמו שהוא ולא ללכת עם עינים סגורות.

אינני יושב בתוך עם טמא שפתים (ראה ישעיה ו:ה), וחלילה לנו לומר כן ולעבור על חומר האיסור דאונאת דברים (עיין בגמ' ב"מ דף נח ע"ב), אלא בעם שהן יאמינו והן ישמעו (ראה שמות ד:א), והנני יושב בתוך עם סגולה אשר עסקנים רבים רצים דחופים בדבר המלך מה"מ הקב"ה לעזור לזולת, ובע"ה נשמע מכל הרבנים ומכל המוסדות בלי יוצא מן הכלל גודל קיום רצון ה' בכל חלקי תורתינו הקדושה וכאו"א ישמע את שפת רעהו, ולקיים נושא בעול עם חבירו (אבות ו:ו).

הכותב בדמע, ומתפלל על כלל ישראל בפרט ועל כל הנבראים בצלם אלוקים בכלל.

בברכת חג כשר ושמח,

הצב"י דניאל הלוי ס"ט

ק"ק ליעדז, אנגלי' יע"א.

daniellevy@talktalk.net

תגובות

(0)

התחברו למורשתו של מרן!

הצטרפו אלינו במגוון הרשתות החברתיות כדי להישאר מעודכנים בכל התוכן החדש ביותר!

הירשמו עכשיו
לקבלת הלימוד היומי

וקבלו את ״הלימוד היומי״ בתורתו
של מרן בכל יום לתיבת המייל

הירשמו עכשיו
לערוץ היוטיוב שלנו

ותהנו ממגוון קטעי וידאו
ומדורים נבחרים מתוך האתר

הצטרפו עכשיו
לקבוצת הוואטסאפ

ותהנו ממגוון תכנים מחזקים
ומעניינים, בכל זמן ובכל מקום

כתבות שאולי פספסת

סינון לפי קטגורית מוצר (דף הבית)
עוד קטגוריות +
חיפוש קטגוריות...
סינון לפי קטגורית מוצר (דף הבית)
הדמיה הגדה של פסח מרן 2

הגדה של פסח – מורשת מרן, עם סיפור יציאת מצרים ממרן

35

ילקוט-יוסף-ברכות-1_optimized

ילקוט יוסף – הלכות ברכות כרך א' מהדורה חדשה – מרן הראש"ל הרב יצחק יוסף שליט"א

50

הדמיה-כריכה-פורים-משולש_optimized.pngדחוס

40%-

ילקוט יוסף – פורים משולש עם מגילת אסתר, ערב פסח שחל בשבת ותשעה באב דחוי – מרן הראש"ל הרב יצחק יוסף שליט"א

המחיר המקורי היה: ₪25.המחיר הנוכחי הוא: ₪15.

40%-

Screenshot

אוצר מרן – כ-5000 שיעורים ממרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל מסודרים בסדר מופתי הלכה, אגדה, סיפורים, כנסים מיוחדים, חזנות ופיוט, הספדים וקטעים יחודיים ועוד…

199

20250211_140602-removebg-preview

17%-

חדש: ילקוט יוסף – שבת ב, מהדורת תשפ"ה

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪50.

17%-

תמונה_ספר_פוסק_הדורנפח מוקטן

17%-

אלבום "פוסק הדור" – תמונות היסטוריות ותולדות חיי מרן

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪50.

17%-

יביע אומר

שו"ת יביע אומר המלא 12 כרכים – מרן הרב עובדיה יוסף

699

‏‏סידור חזון עובדיה השלם

11%-

סידור חזון עובדיה השלם

המחיר המקורי היה: ₪45.המחיר הנוכחי הוא: ₪40.

11%-

קיצור שולחן ערוך טהרת הבית

8%-

קיצור שולחן ערוך טהרת הבית – מרן הרב עובדיה יוסף

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪55.

8%-

המאור הגדול 3

10%-

המאור הגדול 3 – על מרן הרב עובדיה יוסף – מאת אברהם אוחיון

המחיר המקורי היה: ₪50.המחיר הנוכחי הוא: ₪45.

10%-

ענף-עץ-אבות-החדש_optimized

8%-

ענף עץ אבות – מרן הרב עובדיה יוסף – על פרקי אבות

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪55.

8%-

הדמיה-ספר-תורת-מרן_optimized

ספר "תורת מרן" – שו"ת מהרב שמעון ללוש

50

הדמיה-קובץ-בית-יוסף-תשפהcopy_optimized

18%-

קובץ בית יוסף – גליון נ – שנת תשפ"ה

המחיר המקורי היה: ₪55.המחיר הנוכחי הוא: ₪45.

18%-

שער קובץ בית יוסף תשפה

המהדורה הדיגיטלית: קובץ בית יוסף – גליון נ – שנת תשפ"ה

25

מבצע-לוהט-בחודש-הספר_optimized

39%-

מבצע לוהט לחודש הספר: 3 ספרי "מרן מספר" חלק א' ב100 ש"ח בלבד!

המחיר המקורי היה: ₪165.המחיר הנוכחי הוא: ₪100.

39%-

שער-גליון-תמוז-תשעד-גליון-ב

קובץ בית יוסף – גליון ב – המהדורה הדיגיטלית, ב10 ש"ח בלבד

10

הדמיה-כריכה-ספר-ללא-רקע-1-1-600x500

קובץ בית יוסף – שנת תש"פ (גליון מה)

35

הדמייה-אוצר-דינים-היומי-כריכה-קשה (1)

14%-

אוצר דינים היומי לאשה ולבת – כריכה קשה

המחיר המקורי היה: ₪35.המחיר הנוכחי הוא: ₪30.

14%-

אגרות-הראשון-לציון-חנוכה

אגרות הראשון לציון – חנוכה / הרב יצחק יוסף

25

הדמייה-אגרות-הראשון-לציון-פורים-600x891 (1)

אגרות הראשון לציון – פורים / הרב יצחק יוסף

25

אגרות-הראשון-לציון-חלק-ג-פסח-600x891 (1)

אגרות הראשון לציון – פסח / הרב יצחק יוסף

25

הדמיה-קובץ-בית-יוסף-תשפד (1)

18%-

קובץ בית יוסף – שנת תשפ"ד (גליון מט)

המחיר המקורי היה: ₪55.המחיר הנוכחי הוא: ₪45.

18%-

כריכה-הדמיה (1)

לרכישה ישירה: קובץ בית יוסף – גליון מד – המהדורה הדיגיטלית

25

ספר-קובץ-בית-יוסף-דיגיטלי

המהדורה הדיגיטלית: קובץ בית יוסף – תש"פ – גליון מה

25

תמונה קובץ תשפד דיגיטלי

המהדורה הדיגיטלית: קובץ בית יוסף – גליון מט – שנת תשפ"ד

25

הדמיה שדרה-MoreshetMaranWIN

27%-

לראשונה, בהפקה מהודרת: "מָרָן מְסַפֵּר 1" – סיפורים ממרן רבינו עובדיה יוסף זיע"א

המחיר המקורי היה: ₪55.המחיר הנוכחי הוא: ₪40.

27%-

הראשון לציון מכחיש

ילקוט טהרה – טהרת המשפחה / מרן הרב יצחק יוסף

50

IMG_8441-e1563097991911 (1)

20%-

קובץ בית יוסף – גליון מג – המהדורה הדיגיטלית, ב10 ש"ח בלבד

המחיר המקורי היה: ₪50.המחיר הנוכחי הוא: ₪40.

20%-

הדמיה לאגרת לבן תורה

יצא לאור מחדש עם הוספות! איגרת לבן תורה – הרב יצחק יוסף

25

כריכה הדמיה

יצא לאור! קובץ בית יוסף – שנת תשע"ט

35

שער גליון סיון תשעד - גליון א

קובץ בית יוסף – גליון א – המהדורה הדיגיטלית, ב10 ש"ח בלבד

10

סט ילקוט יוסף

15%-

סט ילקוט יוסף המלא והמעודכן 32 כרכים, ב1440 ש"ח בלבד!

המחיר המקורי היה: ₪1,700.המחיר הנוכחי הוא: ₪1,440.

15%-

הדמיה - הגש''פ ילקוט יוסף

13%-

הגדה של פסח ילקוט יוסף

המחיר המקורי היה: ₪40.המחיר הנוכחי הוא: ₪35.

13%-

הדמיה שבט

קובץ בית יוסף – גליון מג, שבט תשע"ח

12

הדמיה (2)

קובץ בית יוסף – גליון מב, טבת תשע"ח

12

הדמיה (2)

קובץ בית יוסף – גליון מא, כסלו תשע"ח

12

תמונה ראשית - קובץ בית יוסף המהדורה הדיגיטלית

32%-

מארז גליונות קובץ בית יוסף – שנים א-ג (37 חוברות), במהדורה הדיגיטלית

המחיר המקורי היה: ₪370.המחיר הנוכחי הוא: ₪250.

32%-

לויית חן

לוית חן – כרך 1

34

טהרת הבית

טהרת הבית – 3 כרכים

103

מאור ישראל

מאור ישראל א' ב' ג' בכרך אחד

60

הליכות עולם

הליכות עולם – 8 כרכים

310

שות יחוה דעת

שו"ת יחווה דעת – 6 חלקים

179

שער גליון תמוז תשעד - גליון ב

קובץ בית יוסף – גליון ב, תמוז תשע"ד – המהדורה הדיגיטאלית

10

שער גליון סיון תשעד - גליון א

קובץ בית יוסף – גליון א, סיון תשע"ה – המהדורה הדיגיטאלית

10

קיצור ילקוט יוסף

קיצור שלחן ערוך – ילקוט יוסף

90

סט ספרי מרן

סט ספרי מרן

2,470

הדמיה סיון

קובץ בית יוסף – סיון תשע"ז, גליון לח

10

הדמיה אייר תשעז

קובץ בית יוסף – אייר תשע"ז, עם תדפיס מכת"י 'ילקוט יוסף – הלכות ספירת העומר'

10

חדשות עולם התורה

עוד באתר

יום שלישי, כ״א בסיון ה׳תשפ״ה

היום האתר מוקדש לרפואת

ר' יעקב יונה בן ז'הייה שליט"א

בחן את עצמך!

בוא לבדוק עד כמה אתה בקיא בתורתו
של מרן רבינו עובדיה יוסף זיע״א

כתבות נוספות

יום שלישי, כ״א בסיון ה׳תשפ״ה

היום האתר מוקדש לרפואת

ר' יעקב יונה בן ז'הייה שליט"א

בחן את עצמך!

בוא לבדוק עד כמה אתה בקיא בתורתו
של מרן רבינו עובדיה יוסף זיע״א

באנר-ראשי יוטיוב מקורי_optimized

הירשמו לתפוצה שלנו, ותישארו מעודכנים!

תוכן ייחודי ובלעדי ישירות לתיבת המייל שלכם...

אנא הקדש מספר שניות ומלא את פרטי הרשימה על מנת להירשם לרשימה שלנו.
תקבל אימייל לאישור המנוי שלך, רק כדי להיות בטוח שזו כתובת הדוא"ל שלך.