הלימוד היום בספר הליכות עולם חלק ה | פרשת תזריע – הלכות שחיטה וטריפות, הלכות ג-ו.
מעוניין לקבל את הלימוד מידי יום למייל? לחץ כאן להצטרפות!
א. תרנגולים המסורסים על ידי גוים, מותרים באכילה, ואין לחוש שמא פגע המסרס בבני מעיים, כי מן הסתם המתעסק בזה הוא אומן ובקי במלאכה זו, וזהיר על ממונו. וקיימא לן אומן לא מרע אומנותיה, וגם אחזוקי איסורא לא מחזקינן. ומעשה שהיה שניתן צו ממשלתי להזריק חיסון למניעת מחלות, לכל אפרוח בן יומו, בכל רחבי הארץ, והזריקה היא בעור של העורף בריחוק מקום מן הסימנים, והיא נעשית על ידי החקלאים אשר עברו מקודם קורס מזורז מפי מומחים ממשרד הבריאות, למטרה זו, ועל מדוכה זו ישבו גדולי הרבנים בארץ ישראל, ועלתה מסקנתם בכחא דהיתרא, ושאין לחוש כלל על העופות שהוזרקו כנ"ל, ומותרים הם באכילה ללא שום פקפוק.
ב. גיד הנשה אף על פי שאסור באכילה מן התורה, מותר בהנאה, למכור אותו לגוי, או להאכילו לבהמתו. ומותר לישראל לשלוח לגוי ירך שלמה וגיד הנשה בתוכה, ואף על פי שהזוהר אוסר את גיד הנשה אף בהנאה, כיון שהתלמוד שלנו חולק, ומתיר בהנאה, הלכה כהתלמוד שלנו להתיר, שבכל מקום שיש מחלוקת בין התלמוד והזוהר, הלכה כדברי התלמוד. ושומן הגיד שנהגו ישראל קדושים לאוסרו באכילה, לכל הדעות מותר בהנאה.
ג. בהמה ששחטו אחרת בפניה, וכן עוף ששחטו עוף אחר בפניו, עלולה הריאה שלהם להצטמק מרוב פחד, ולכן כשבאים אנשים רבים לשחוט העופות שבידיהם, כגון בערב יום הכפורים, יסתיר השוחט את העופות האחרים לבל יראו בשחיטת העופות שבידו. ומכל מקום אם עבר השוחט ושחט העוף בפני שאר העופות, אינו צריך לבדוק הריאה של העופות האחרים, אף כשנשחטו לאחר איזה ימים, ורק אם במקרה מצאו שצמקה ריאתם, ויודעים ששחטו עוף בפניהם, הרי הם טריפות. אבל אם צמקה הריאה של הבהמה והעוף מחמת פחדם ששמעו רעמים או קול שאגת אריה, כשרות.
ד. אפרוח שנולד יש להמתין לכתחלה שלא לשוחטו כל עוד לא נתפתחו עיניו, ויגדלו הנוצות שעל כנפיו. ובדיעבד שכבר שחטו, יש להתיר, כדעת רוב הפוסקים ומרן השלחן ערוך שהתירוהו מיד.
לקבלת הלימוד מידי יום למייל, ולהרשמה למפעל הלימוד היומי, לחץ כאן