למה בעצם אנחנו בכלל מקלפים את אותם? למה לא לאכול אותם עם הקליפה?
ברור! כי הקליפה לא ראויה למאכל…
מובן? בגלל שהקליפה לא ראויה למאכל היא מקבלת שם לעצמה, היא לא בננה אלא קליפה של בננה, להבדיל מקליפה של עגבניה או מלפפון (לאלה שבינינו שאוכלים אותו בקליפתו) שנחשבת כחלק בלתי נפרד מהפרי אותו מכסה. נכון? (…אתם עדיין איתי?)
כשאנחנו מקלפים את התפוז / בננה / כל פרי שלא יהיה – אנחנו בעצם משליכים את החלק החיצוני שעוטף אותו וחושפים אותו לפנינו, כמו שהוא באמת.
יש משהו שמשתנה בפרי אחרי הקילוף – הוא נעשה רגיש למגע, הבננה מתחילה להימעך, פלחי התפוז עלולים להיבקע ולהתיז מיץ עסיסי (אין לך משקפיים? זהירות! שלא יתיז לתוך העין!…)
*****
אחד הדברים הקשים ביותר לבן תמותה היא – להודות בטעות.
למה? והרי לכל אדם יש טעויות, ומה בכך שטעיתי?
משום שבנפשו של כל אדם ישנם מנגנוני הישרדות, השומרים על האדם מבושה, שומרים על התדמית החיצונית שלו. המנגנונים הללו יוצרים כעין "מסיכות תדמית", בהם ישתמש האדם לפי הצורך, ובדרך כלל אף לא יהיה מודע לכך, זה פשוט יקרה.
כשהמסיכות הללו בפעולה – האדם שנמצא "בפנים", מאחורי המסיכה – יכול להישאר רגוע.
אבל, לפעמים קורה משהו, והאדם, שהמסיכה שלו נראית כל כך טוב, כל כך משכנעת שהאדם שעומד מאחוריה הוא צדיק ונקי – נסדקת. ואז מתגלה הפנים, מתגלה הרגישות. וזה לא פשוט…
*****
"ויכר יהודה ויאמר צדקה ממני…" – ממני היא מעוברת (רש"י).
יהודה בן יעקב הסכים להוריד את המסיכה שנעטתה עליו אפילו מבלי שידע. הוא היה מוכן לחשוף את העובדה שהוא לא מושלם…
איזה כוח! איזו עוצמה!
הרי אנשים מוכנים לחיות חיים שלמים של הסתרה בכדי שלא להתבזות. והלא כמה שאדם יותר חשוב ויותר מוכר – בזיונו גדול יותר. הן כבר אמרו חז"ל (בבא קמא) "הכל לפי המבייש והמתבייש".
"ורבותינו ז"ל דרשו: שיצאה בת קול ואמרה: ממני ומאתי יצאו הדברים! לפי שהיתה צנועה בבית חמיה גזרתי שיצאו ממנה מלכים ומשבט יהודה גזרתי להעמיד מלכים בישראל!" (המשך רש"י שם).
בגלל שיהודה הודה, בגלל שהוא הסכים לחשוף את עצמו באמת, בכנות, כמו שהוא ללא כחל ושרק – זכה ויצאה אותה בת-קול וטיהרה את שמו!
ולא סתם זכה יהודה למלכות, כי מלך אמיתי הוא מלך שמסוגל לא רק להיות תקיף וחזק אלא לא פחות מכך מסוגל להיות אמיתי ולשאת באחריות על מעשיו בכנות!
הלוואי ונזכה ללמוד את הלימוד העצום הזה, ולהטמיע אותו בחיינו.
שלכם באהבה,
שבת שלום!
לתגובות הארות והערות f6503904@gmail.com
אלעזר פרידמן, יו"ר מכון "בהירות" – יעוץ וכלים לחיים אכותיים!