מה רוצה עמלק? לקרר אותנו, לומר לנו שכביכול הכל ביד המקרה.
התוצאה של הפילוסופיה העמלקית היא – שאין משמעות לדברים שאנחנו עושים, שהרי הכל ביד המקרה, ודאי לא לדברים הקטנים.
עמלק פנה אל החלשים "ויזנב בך כל הנחשלים אחריך" להם הכי קל למכור סחורה מייאשת כזו. הקרקע שבליבם מוכנה לקלוט את הקור שלו.
ולעומת זאת, כשהמן בא לחפש את מרדכי כדי להרכיב אותו על הסוס הוא מצא אותו מלמד הלכות קמיצה, אמר המן: בא קומץ קטן שלכם ודחה עשרת אלפים ככר כסף שלי" (מגילה טז.). לראשונה נסדקה הפילוסופיה "המקודשת" שלו.
והאמת שבבנין המשכן ובעבודת הקרבנות אנחנו רואים שלכל פרט, ויהיה הקטן ביותר – יש לו משמעות קריטית. "ונשמע קולו בבואו אל הקודש ולא ימות", כהן העובד מחוסר בגדים חייב מיתה. ועוד הלכות רבות שמלמדות אותנו על המשמעות העצומה שיש בכל פעולה, פסיעה ואפילו דיבור ומחשבה, כמו כהן שבידו לפגל את הקרבן אותו מקריב כשחושב מחשבת פיגול.
אנחנו, יודעים שה' שכל הנהגת העולם בידיו, גילה לנו בתורתו את המשמעות העצומה שיש לכל פעולה של מצוה לצד הטוב ועבירה לצד הרע.
התחפושות של פורים גם כן, מזכירות לנו אף הן, שגם הפעולה הקטנה שנראית כלפי חוץ כאילו היא קטנה באמת, אבל יתכן מאוד שכשנוריד לה את המסכה ונתבונן קצת במשמעות שלה – נווכח כמה היא גדולה.
הגדלות של פורים היא שנוצר כאן חג מנס שהיה מלובש לאורך כל הדרך בהנהגת הטבע. לא היה כאן נס גדול שהחג מהווה זכר אליו כמו באשר החגים.
זה בוודאי לא סתם כך. פורים נועד ללמד אותנו שלכל דבר, לכל "מקרה" ישנה משמעות, לכל פעולה ישנה משמעות, ולנו נותר רק להפנים את המסר.
שלכם באהבה,
שבת שלום ופורים שמח!
לתגובות הארות והערות f6503904@gmail.com
אלעזר פרידמן, יו"ר מכון "בהירות" – יעוץ – טיפול – הדרכת חתנים