המונים מתושבי קרית-גת יצאו נרגשים לכבודה של תורה, לחלות ולהקביל פני מרן הראשון לציון, פוסק הדור, הגאון רבי יצחק יוסף שליט"א, נשיא מועצת חכמי התורה, אשר פקד את שערי העיר, כדי למסור שיעור מיוחד בהלכה, כהכנה לקראת חג הפסח.
צפו השיעור המלא:
צילום: המרכז למורשת מרן
להאזנה דרך הטלפון: 079-9165000 שלוחה 33
את המעמד המיוחד, שהתקיים בהיכל בית-הכנסת 'אור החיים', פיארו בנוכחותם כלל רבני קהילות האברכים וכל ראשי הכוללים השונים ברחבי העיר. כמו כן השתתפו: רב העיר – הרב משה הבלין שליט"א, ראש העיר – מר כפיר סויסה הי"ו, סגרה"ע ויו"ר ש"ס בעיר – הרב עמי ביטון הי"ו, וכן יו"ר המועצה הדתית בקרית-גת – הרב שלמה ספדג' הי"ו, אשר יזם ופעל לקיום המעמד, יחד עם יו"ר 'המרכז למורשת מרן – להבין ולהשכיל' – הרב אליהו דניאל אוזן הי"ו. קהל עצום צבא על דלתות היכל בית-הכנסת, אשר נגדש בציבור הגדול עד לתפוסה מלאה, אף במבואות בית הכנסת.
קטניות בפסח
בשיעורו ההלכתי עמד מרן הראש"ל שליט"א על כמה הבדלים, שישנם בהלכות פסח ועוד, בין בני אשכנז לבני עדות המזרח, ופירט כמה ענינים.
בדבריו ביאר טעמי ונימוקי החילוקים בענין אכילת קטניות בפסח, אשר נחלקו בכך מרן ה'בית יוסף' והרמ"א, שהבית יוסף כתב שמותר לאכול מיני קטניות בפסח. ואילו הרמ"א כתב שנהגו לאסור קטניות, מפני חששות שונות. "וכל אחד יעשה כמנהג רבותיו. לכן אין לאשכנזים לזלזל במנהגם, ועליהם להימנע מאכילת אורז וקטניות בפסח. ומאידך הספרדים מותר להם לאכול מיני קטניות, שהרי קבלנו הוראות מרן בכל ההלכות, גם בהלכות פסח, ולכן יש להורות כדעת מרן דווקא, בין להקל בין להחמיר".
עוד הוסיף כי "אף בקרב הספרדים שאוכלים קטניות, יש שאינם אוכלים אורז, כדברי הפרי חדש (סי' תנג) והחיד"א (בספר טוב עין סי' ט אות ו), שנהגו בירושלים להימנע מאכילת אורז בפסח, לפי שפעם אחת מצאו חיטה באורז בפסח, אבל שאר קטניות אוכלים. אולם כיום המנהג נשתנה, ורוב ככל הספרדים אוכלים אורז בפסח".
"כי מכבדי אכבד"
הראש"ל הגר"י יוסף ביאר כי בני אשכנז גם נהגו להחמיר שלא לאכול פירות יבשים בפסח, כדברי הרמ"א (סי' תסז סק"ה), כי היו מייבשים אותם בתנור בעת אפיית הפת. לעומתם, בני ספרד מקילים בכך, כיון שכיום אין שייך חששות אלו, שהרי יש בתי חרושת מיוחדים לעשיית פירות יבשים כמו צימוקים ומשמשים ושזיפים ולדר.
בדבריו סיפר: "כאשר מרן זצ"ל סיים את התפקיד ברבנות הראשית, בשנת תשמ"ג, עשינו לו במשך כמה שנים 'הקבלת פני רבו' בחול המועד בישיבת 'חזון עובדיה'. אחד הגבאים הלך וקנה פירות יבשים כשרים לפסח, לכבד את הקהל הרב, כאשר מרן זצ"ל הגיע וראה שיש משמשים ושזיפים מיובשים, אמר לעוזר: "תקח הכל מכאן, באים אלי הרבה רבנים ודיינים ואבות בתי דין אשכנזים, והם לא אוכלים פירות יבשים בפסח, ואיך נביא להם את הכיבוד הזה".
הרב הדגיש כי "כל אחד צריך לנהוג כמנהג אבותיו, שנאמר "ואל תטוש תורת אמך", ולכן אם אשכנזי רוצה לנהוג כהספרדים, כי לדעתו זה יותר נוח, שכן האשכנזים בפסח אינם אוכלים אורז וקטניות ופירות יבשים ושמן סויה, ואילו אצל הספרדים מותר הכל חוץ מחמץ… אפילו אם יטבול במקוה רותח – לא יעזור לו, כי הוא נולד אשכנזי וישאר אשכנזי… וכן ספרדי ישאר ספרדי, בפרט שהוא בארץ ישראל שנהגו כאן הכל כמנהג הספרדים. ואשר על כן אם אשכנזי מתארח אצל ספרדי בפסח, אין לו להכשיל אותו באכילת אורז וקטניות, אלא עליו לתת לו מה שהוא נוהג לאכול".
יין אמיתי ומבושל
הראש"ל ציין גם לענין ברכה על ארבע כוסות בליל הסדר, שבני אשכנז נוהגים כדעת הרמב"ם לברך 'בורא פרי הגפן' על כל כוס וכוס. ואילו הספרדים נוהגים כדעת הרא"ש ומברכים רק על הכוס הראשונה (היא כוס הקידוש ובברכה עליה הוא פוטר גם את הכוס השניה) ועל הכוס השלישית (הבאה אחר ברכת המזון שיש הפסק, והברכה על כוס שלישית פוטרת את הכוס הרביעית), כפסק מרן בשולחן ערוך.
כן הוסיף, כי על בני ספרד להקפיד לקדש ולברך רק על יין אשר רובו יין, וכי אם יש יין שאין בו רוב יין, אין לקדש עליו. כמו כן עורר על הצורך להקפיד שיהיה יין מבושל, ובכך ימנע מחשש שייעשה 'יין-נסך'. כן הזהיר להקפיד על אכילת בשר 'חלק' לשיטת מרן ה'בית יוסף', וכן ליזהר באכילת חסה מגידול מיוחד ללא חשש הימצאות חרקים.
ביקורו של כבוד מרן הראש"ל הגר"י יוסף שליט"א – הממשיך את מסורת ומורשת אביו הגדול, מרן הגאון רבינו עובדיה יוסף זצ"ל, מחזיר עטרת תפארת יהדות ספרד ליושנה – הביא לחיזוק הציבור ולהרמת קרן התורה, והותיר על התושבים רושם כביר וחותם בל-ימחה.