מידי שבוע אתר "המרכז למורשת מרן" מביא תשובה הלכתית חדשה, מאשר השיב מנהיג הדור מרן הראשון לציון הגאון רבינו יצחק יוסף שליט"א, בעל ה"ילקוט יוסף" ועוד.
השבוע המאמר עוסק בנושא: האם מותר לכתוב סת"ם לפני תפלת שחרית?
בס"ד, כ"ח אדר ב' תשפ"ד, 1281-2/פ"ד
לכבוד החשוב והנעלה, שוקד באהלה של תורה, כש"ת הרב בנימין תמיר נ"י
שלום רב,
לשאלתו אודות מה שמובא בש"ע (סי' פט) שאסור לעשות מלאכה לפני התפילה, האם מותר לכתוב סת"ם לפני תפילת שחרית.
הנה הטעם שאסור הוא מפני שאין לאדם להתעסק בצרכיו קודם שעושה צרכי שמים, ולכך לצורך מצוה שרי, כגון לקנות צרכי שבת ויו"ט קודם התפלה. וכ"כ הפמ"ג (א"א ס"ק טו), וכ"כ הפר"ח (סי' פט סק"ו) והיפה ללב, ועוד אחרונים. אבל לצרכיו אסור, ואין הבדל בין אם המלאכה גדולה או מלאכה קטנה, דסוף סוף עושה צרכיו קודם צורכי שמים. ועיין בספר ילקו"י (סי' פט ס"ל), שמותר להתרחץ קודם התפלה, אם זה כחלק מההכנות התפלה להתפלל בגוף נקי ובכוונה, וע"ע שם אם מותר להתגלח לפני התפלה, ואם מותר לאדם לסדר את מטתו קודם תפלת שחרית, ועוד דינים.
ולדינא מותר לסדר את המטות קודם התפלה, וכמ"ש החזו"א הובא בס' פאר הדור ח"ד (עמ' ריג), כי זה שייך לעניני דרך ארץ, ואינה מלאכה. וכ"פ בשו"ת רבבות אפרים ח"א (ס"ס סב), אם יהיה ביטול תורה אם יצטרך לחזור ולסדר את מטתו אחר התפלה. וכן במוסדות חינוך יש להתיר דבר זה משום חינוך הילדים. ואמנם עורכי הס' אול"צ ח"ב (עמ' רצ) כתבו, ואף שאין לסדר את מטתו קודם התפלה, מ"מ במוסדות חינוך יש להתיר דבר זה משום חינוך הילדים. ומ"מ לדעת מרן אאמו"ר זיע"א יש להקל בזה. והכי מסתברא.
ואע"פ שאסור להתעסק בצרכיו קודם התפלה, מ"מ טיפול בילדים וכיבוד אב ואם, וחינוך הילדים, חשיבי כצורך מצוה. ולעסוק בצרכי מצוה מותר קודם התפלה.
והנה אודות כתיבת סת"ם בשכר אם הוי צרכי מצוה, ע' בספר ילקוט יוסף שבת כרך א' ח"א (סי' רנא בהערה אות ד'), סופר סת"ם אם מותר לכתוב בערב שבת, ז"ל הרמ"א (סי' רנא ס"ב), אבל אסור לכתוב לחבירו בשכר. וכתב בספר שלחן שלמה, שלכן יזהר הכותב סת"ם שלא יכתוב בשכר בע"ש, אם לא שהוא צריך עתה למזוזה או ס"ת או תפילין, או שהוא דחוק לצרכי שבת, והו"ד במשנה ברורה (סק"ו), ובכף החיים (אות טוב) בשם א"ח. ולפ"ז נראה דה"ה קודם תפלת שחרית שימנע ולא יכתוב סת"ם לפני התפלה, אא"כ במקום צורך שהוא דחוק לפרנסתו.
ומה ששאל אודות תפלת מנחה שמתפללים בכולל מנחה סמוך לשקיעה, ומסיימים לחש של י"ח בבין השמשות, האם עדיף להתפלל בכולל הצמוד שמסיימים י"ח קודם השקיעה, או עדיף דוקא בכולל שבו לומד בביני עמודי ואע"פ שמסיימים בבין השמשות.
הנה אם זה תפילה בכולל הסמוך שלומדים שם, יעדיף להתפלל מנחה איתם ולסיים קודם השקיעה שהוא לכ"ע, ומ"מ אם לא מסתדר לו יתפלל בכולל שלו שלומד, דכיון שמתחיל את התפילה קודם השקיעה אזלינן בתר ההתחלה, ובפרט שמסיימים בבין השמשות, שרשאים להתפלל בבין השמשות, וכמבואר בספר ילקו"י (סי' רלג ס"ג). ע"ש.
בברכת התורה,
יצחק יוסף
הראשון לציון
הרב הראשי לישראל
מתוך ספר הזכרון השנתי למרן – קובץ בית יוסף תשפ"ה.