מידי שבוע אתר "המרכז למורשת מרן" מביא תשובה הלכתית חדשה, מאשר השיב מנהיג הדור מרן הראשון לציון הגאון רבינו יצחק יוסף שליט"א, בעל ה"ילקוט יוסף" ועוד.
השבוע המאמר עוסק בנושא: האם מותר ללמוד ולהתפלל לאור מנורה הדלוקה בבית הכסא?
בס"ד, י"ז אדר ב' תשפ"ד, 1219-2/פ"ד
לכבוד האברך היקר והנעלה, שוקד באהלה של תורה, כש"ת הר' אביב יומטוב נ"י
שלום רב,
מה ששאל האם מותר בשבת ללמוד או להתפלל או לברך לאור יחיד שדלוק בשירותים והדלת פתוחה.
הנה בש"ע (סי' פג ס"א) כתב, אסור לקרות כנגד בית הכסא ישן, אפי' פינו ממנו הצואה, ויראה לי דהיינו כשאין מחיצות, אבל אם יש לו מחיצות, אע"פ שיש בו צואה קורא כנגדו בסמוך ואינו חושש, אם אין מגיע לו ריח רע. ובסי' עט (ס"ב) לגבי לקרוא ק"ש כשרואה צואה כתב, הייתה במקום גבוה י' טפחים, או נמוך י' טפחים, או שהייתה בבית אחד והוא בבית אחר, אפי' הפתח פתוח ויושב בצדה ורואה אותה, אם אין לה ריח יכול לקרות, דכיון שהיא ברשות אחרת, קרינן ביה שפיר "והיה מחניך קדוש" להרא"ש, אבל להרשב"א דוקא כשאינו רואה אותה, ואם יש לה ריח לא מהני הפסקה ולא שינוי רשות, וי"א דכי היכי דהפסקה מועלת לצואה עצמה, ה"נ מועלת לריח רע שלה. ע"כ.
והמשנה ברורה (סי' תרל סק"ד) גבי סוכה כתב, שגם אם אין ריח רע – אסור לברך ברואה את בית הכסא, ויתכן שדבריו שרואה את מושב בית הכסא, אבל אם רק רואה את חדר השירותים שרי, וק"ו בבית הכסא שלנו שאין שם צואה, ואין צואה נגלית. וע"כ אם נמצא בחדר האירוח ויש אור בחדר השירותים, מותר לקרוא ק"ש תפילה וברכות ולימוד תורה לאור החשמל בשירותים, וראוי לא לקרוא מול הדלת הפתוחה, אלא יפנה עצמו לצדדים.
והנני לברך את …, ואשתו …, שיזכו בקרוב לזרע קודש של קיימא, זרע חייא וקיימא, ויזכו לכל מילי דמיטב.
בברכת התורה,
יצחק יוסף
הראשון לציון
הרב הראשי לישראל
מתוך ספר הזכרון השנתי למרן – קובץ בית יוסף תשפ"ה.