משלחן הראשון לציון: אהבת הקב"ה לעם ישראל, והדרך הנכונה לחינוך הבנים

צילום: דוד ארזני

מידי שבוע אתר "המרכז למורשת מרן" מביא תשובה הלכתית חדשה, מאשר השיב מנהיג הדור מרן הראשון לציון הגאון רבינו יצחק יוסף שליט"א, בעל ה"ילקוט יוסף" ועוד.

השבוע המאמר עוסק בנושא: אהבת הקב"ה לעם ישראל, והדרך הנכונה לחינוך הבנים

> תרמו להחזקת האתר!

בס"ד, ‏ד' אייר תשפ"ד, 1454-4/פ"ד

דברי ברכה

הובאו לפני גליונות הספר "רוח חיים" העוסק בפרשיות השבוע, ענינים נפלאים מתוקים מדבש ונופת צופים, מחיה לנפש, ומשמח אלוקים ואדם, דבר דבור על אופניו, מאת הרב היקר והנעלה, יראת ה' היא אוצרו, ועליו יציץ נזרו, שמן תורק שמו, טעמו ונימוקו עמו, מזכה הרבים הרב החשוב רבי חיים לוי שליט"א, אשר מזכה הוא בהם את הרבים ומעודד את העם היושב בציון נוכח המצב הקשה אשר שורר בארצנו הק', איישר חיליה לאורייתא.

הנה באור החיים הקדוש (דברים לא, יג) כתב, על הפסוק "ליראה את ה' אלהיך כל הימים", כי כשהקטנים מתחנכים מתחלתם ליראה את ה', יתייסד בהם יראת ה' כל ימיהם. ע"ש. והדרך בחינוך הבנים היא בראש ובראשונה שחייבים האב והאם להראות לבניהם שהם אוהבים אותם ורוצים בטובתם, וכמו שאמר שלמה המלך במשלי (יג) חושך שבטו שונא בנו, ואוהבו שחרו מוסר. והרוצה לחנך ילמד לאהוב. ודבר זה מצינו בתורתינו הקדושה, כי קודם נתינת התורה לעם ישראל, שלח הקב"ה את משה רבינו ואמר לו: כה תאמר לבית יעקב ותגיד לבני ישראל, ומפרש שם רש"י כלשון הזה וכסדר הזה. ולכאורה צריך ביאור, למה דוקא כאן ישנה הדגשה זו לומר דוקא כלשון הזה, שהרי לא מצינו כן בשום מקום בתורה.

רואים מכאן שלא תיתכן קבלת התורה וא"א לגשת לקבלת התורה אלא רק אחר הדברים האלה שימסור משה רבינו לעם ישראל "אתם ראיתם את אשר עשיתי במצרים ואשא אתכם על כנפי נשרים". לכאורה ההקדמה לקבלת התורה צריכה להיות תזכורת למכות שקיבלו המצרים במצרים, וכן להפליית מחנה ישראל ממחנה מצרים, וע"י ההתבוננות בכל אותן האותות והמופתים אשר עשה ה' לבני ישראל במצרים, ובקריעת ים סוף, בודאי שכ"ז מחזק את האמונה בהקב"ה. וכמ"ש "ויאמינו בה' ובמשה עבדו", וא"כ לכא' התורה היתה צריכה לומר כדברי הקדמה לקבלת התורה, שבני ישראל יזכרו וישימו לבם לכל אותתם האותות והמופתים, אבל לא זה שהתורה מקדימה. אלא אתם ראיתם וכו' "ואשא אתכם על כנפי נשרים". ולכאורה מה ההכרח בהקדמה זו של ואשא אתכם וכו' לקבלת התורה.

ועוד יש להתבונן, כי הנה המצרים היו עובדי ע"ז, עברו על גילוי עריות, והיו שופכי דמים, והכעיסו את הקב"ה, ועכ"ז הקב"ה לא הביא עליהם עונשים ומכות רק אחרי שרדו בבני ישראל בפרך. רק כאשר נגעו בבבת עינו, עם ישראל, רק אז הקב"ה מתמלא חימה עברה וזעם, ונוקם את נקמתם, ומשדד מערכות הטבע, ואינו מניח להם למצרים. ודבר זה מראה על גודל אהבתו של השי"ת לבניו, שויתר על כבודו יתב' ולא על כבוד בני ישראל. ודבר זה מתבטא בנאמר: "ואשא אתכם על כנפי נשרים", כנשר שמניח את גוזליו על כתפיו, ולא בין רגליו כדרך שאר העופות, כי אין לו חשש אלא מחץ למטה, והנשר מוכן שהחץ ייכנס בלבו ולא יפגע בגוזליו. וזה מראה על מסירות נפש ואהבה עזה לבניו. וכן הקב"ה, אמרו חז"ל, שהיה ענן הולך לפניהם, ומקבל כל אבני בליסטראות שהיו זורקים המצרים. ומשל הנשר הוא ביטוי לגילוי אהבת הבורא לעם ישראל, ומוכיח שהפוגע בישראל כפוגע בהקב"ה. וזה שבא משה רבינו ואומר להם לישראל בשם הקב"ה: "אתם ראיתם את אשר עשיתי למצרים", האם התבוננתם בנסים אלה, שהדבר מוכיח לא רק את גילוי אלהותו יתברך, אלא גם גילוי אהבה מאתו יתב'.

ואכן, רק העולם ויוצר האדם, הוא שיודע סוד המסילות ללבו, התורה היא אכן האוצר הנפלא ביותר חמדה גנוזה, אך זה עדיין לא מספיק לשכנע את בני ישראל לקבל את התורה ולקיימה, הדבר שיכול לפתוח את סגור לבו של האדם, גילוי של אהבת הקב"ה לישראל, שאז הלב הסגור ביותר נפתח ואז אפשר ל"קבל". ואמר הכתוב "אתם ראיתם" ולא מסורת היא בידכם, ולא בעדים, אלא אתם בעצמכם ראיתם [רש"י]. כלומר, אילו היתה כאן עדות של גדולי תורה, אם הייתה מסורת וקבלה מישראל סבא, על כל זה לא היה די בזה, אלא אתם בעצמכם ראיתם את גודל אהבת הבורא אל עם ישראל.

וזה בעצם מה שאמרו חז"ל באבות "הוי מתלמידיו של אהרן הכהן, אוהב שלום ורודף שלום אוהב את הבריות ומקרבן לתורה". ולכאורה הפשט הוא שעלינו לאהוב את הבריות במטרה כדי שנוכל אח"כ לקרבן לתורה. אולם זה אינו, אלא צריך שנאהב את הבריות כמטרה בפני עצמה, וממילא הפועל יוצא יהיה שיתקרבו לתורה. וזהו מפתח הזהב שמלבדו א"א לפתוח את סגור לבו של האדם.

ולכאורה צריך ביאור, למה שהקב"ה לא יאהב את ישראל, הרי נאמר "כה אמר ה', זכרתי לך חסד נעורייך אהבת כלולותייך, לכתך אחרי במדבר בארץ לא זרועה". איזה עם מוכן שמליונים ילכו במדבר במשך ארבעים שנה. כי כפי החשבון כפליים מיוצאי מצרים היו ערב רב, ואם יוצאי מצרים היו שש מאות אלף איש לבד מנשים וטף, הרי שכמליון ומאתים היו ערב רב לבד מנשים וטף, ובודאי שעם נשים וטף היו מליונים שהלכו במדבר במשך ארבעים שנה במסירות נפש. וא"כ פשיטא שהקב"ה יאהב את בני ישראל המגלים כזו מסירות נפש, אלא ידוע מה שאמרו חז"ל, והמים להם חומה מימינם ומשמאלם, חומה חסר וא"ו, מלשון חימה, שעלה הקטרוג על עם ישראל, מה אלו עובדי ע"ז אף אלו עובדי ע"ז, וידוע שאילו בני ישראל היו במצרים עוד איזה זמן מועט לא היו נגאלים, שכבר הגיעו לשער המ"ט בשערי טומאה, ואילו היו נשארים במצרים עוד איזה זמן קט, היו נכנסים לשער החמישים משערי טומאה, ויותר לא היתה להם גאולה. והחידוש הוא שגם בתקופה זו אהב הקב"ה את ישראל "ואשא אתכם על כנפי נשרים". גם אז שבגדו בהקב"ה ועבדו ע"ז, על אותה שעה אמר הקב"ה "ואשא אתכם על כנפי נשרים". האם יש לנו גילוי אהבה נפלא מאתו יתברך יותר מגילוי זה? האם יש ביטוי עשיר יותר לאהבת עם ישראל יותר מאשר עובדא זו?

נמצא, שקודם קבלת התורה ההקדמה שהקב"ה הקדים להם לישראל, היא החיבה של הקב"ה לבני ישראל. ומכאן דרך בחינוך הבנים והתלמידים שע"י שמראים לבנים ולתלמידים שאוהבים אותם, או אז הבן יקבל תוכחת מוסר. ואמנם כשמתחיל האב להוכיח את בנו בשבט מוסר, צריך שיהיה במורא גדול בעוד הנער קטן, שיהיה לו עמו תוכחת מגולה ואהבה מוסתרת, ואז יהיה לעולם מורגל במורא האב וכו'. וכמ"ש כן השל"ה הק' (שער האותיות אות דרך ארץ), וז"ל שם: כי האב והאם לא ימנעו מוסר מהבן תכף מימי נערותו, ולהוסיף תמיד דבר יום ביומו כפי אשר יוכל שאת לפי הבנתו, ולא ימנע ממנו שבט מוסר, וכמו שאמר שלמה המלך במשלי (יג) "חושך שבטו שונא בנו, ואוהבו שחרו מוסר". וכל המדות הרעות שראוי לאדם השלם להתרחק מהם, כגון השבועות והקללות והכעס והאכזריות והגאות והעזות והקנאה והשנאה והתאוה והרכילות וליצנות ודברי שקר ודברי המותר, וכיו"ב אלף אלפי אלפים, וכן המדות הטובות שראוי לאדם השלם להתדבק בהם, דהיינו ההפך ממדות הנ"ל, והמורא והשתיקה ואלף אלפים כיוצא בהם.

ועל כולם ידיעת השי"ת כפי כחו ולהיות תמיד דברי קדושה יוצא מפיו, ויתחיל בו מבן ב' או ג' שנים להדריכו בכל, ויתחיל להדריכו בקטנותו מצד ב' טעמים: האחד, כי אמרו רז"ל (שבת קנב.) ינקותא כלילא דורדא, כל מה שקונה בנפשו בילדותו נשאר כן בטבע קיים כל ימיו, וזה שאמר הכתוב חנוך לנער וגו', בעוד הנער קטן ינהוג במדות טובות, ואז גם כי יזקין לא יסור ממנו. השני, כי כשמתחיל האב בבנו להוכיחו בשבט מוסר ובמורא גדול בעוד הנער קטן, שיהיה לו עמו תוכחת מגולה ואהבה מוסתרת, ואז יהיה לעולם מורגל במורא האב וכו'. והנשים מצוות על תוכחת בניהם כמו האב ויותר מהם, שהם פנויות ומצויות בבית יותר. ע"כ.

יהי רצון שיזכה להמשיך לזכות את הרבים, ולחבר חיבורים יקרים ונחמדים להגדיל תורה ולהאדירה, ועוד יפוצו מעיינותיו חוצה מתוך בריאות נחת ושלווה, ויזכה לכל מילי דמיטב, ובכל אשר יפנה ישכיל ויצלח.

בברכת התורה,
יצחק יוסף
הראשון לציון
הרב הראשי לישראל

 

מתוך ספר הזכרון השנתי למרן – קובץ בית יוסף תשפ"ה. 

לרכישה לחצו כאן

תגובות

(0)

התחברו למורשתו של מרן!

הצטרפו אלינו במגוון הרשתות החברתיות כדי להישאר מעודכנים בכל התוכן החדש ביותר!

הירשמו עכשיו
לקבלת הלימוד היומי

וקבלו את ״הלימוד היומי״ בתורתו
של מרן בכל יום לתיבת המייל

הירשמו עכשיו
לערוץ היוטיוב שלנו

ותהנו ממגוון קטעי וידאו
ומדורים נבחרים מתוך האתר

הצטרפו עכשיו
לקבוצת הוואטסאפ

ותהנו ממגוון תכנים מחזקים
ומעניינים, בכל זמן ובכל מקום

כתבות שאולי פספסת

סינון לפי קטגורית מוצר (דף הבית)
עוד קטגוריות +
חיפוש קטגוריות...
סינון לפי קטגורית מוצר (דף הבית)
לוח שנה בשנה - פו

לוח שנה בשנה ילקוט יוסף – תשפ"ו

25

ילקוט יוסף ברכות ב עם לוגו

17%-

ילקוט יוסף – ברכות ב (סימנים קעז – רד)

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪50.

17%-

תמונה_ספר_פוסק_הדורנפח מוקטן

17%-

אלבום "פוסק הדור" – תמונות היסטוריות ותולדות חיי מרן

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪50.

17%-

הדמיה הגדה של פסח מרן 2

הגדה של פסח – מורשת מרן, עם סיפור יציאת מצרים ממרן

35

ילקוט-יוסף-ברכות-1_optimized

ילקוט יוסף – הלכות ברכות כרך א' מהדורה חדשה – מרן הראש"ל הרב יצחק יוסף שליט"א

50

הדמיה-כריכה-פורים-משולש_optimized.pngדחוס

40%-

ילקוט יוסף – פורים משולש עם מגילת אסתר, ערב פסח שחל בשבת ותשעה באב דחוי – מרן הראש"ל הרב יצחק יוסף שליט"א

המחיר המקורי היה: ₪25.המחיר הנוכחי הוא: ₪15.

40%-

Screenshot

אוצר מרן – כ-5000 שיעורים ממרן רבינו עובדיה יוסף זצוק"ל מסודרים בסדר מופתי הלכה, אגדה, סיפורים, כנסים מיוחדים, חזנות ופיוט, הספדים וקטעים יחודיים ועוד…

199

20250211_140602-removebg-preview

17%-

חדש: ילקוט יוסף – שבת ב, מהדורת תשפ"ה

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪50.

17%-

שו״ת יביע אומר המלא – מאת הרב עובדיה יוסף זצ״ל

שו"ת יביע אומר המלא 12 כרכים – מרן הרב עובדיה יוסף

675

‏‏סידור חזון עובדיה השלם

11%-

סידור חזון עובדיה השלם

המחיר המקורי היה: ₪45.המחיר הנוכחי הוא: ₪40.

11%-

קיצור שולחן ערוך טהרת הבית

8%-

קיצור שולחן ערוך טהרת הבית – מרן הרב עובדיה יוסף

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪55.

8%-

המאור הגדול 3

10%-

המאור הגדול 3 – על מרן הרב עובדיה יוסף – מאת אברהם אוחיון

המחיר המקורי היה: ₪50.המחיר הנוכחי הוא: ₪45.

10%-

ענף-עץ-אבות-החדש_optimized

8%-

ענף עץ אבות – מרן הרב עובדיה יוסף – על פרקי אבות

המחיר המקורי היה: ₪60.המחיר הנוכחי הוא: ₪55.

8%-

הדמיה-ספר-תורת-מרן_optimized

ספר "תורת מרן" – שו"ת מהרב שמעון ללוש

50

הדמיה-קובץ-בית-יוסף-תשפהcopy_optimized

18%-

קובץ בית יוסף – גליון נ – שנת תשפ"ה

המחיר המקורי היה: ₪55.המחיר הנוכחי הוא: ₪45.

18%-

שער קובץ בית יוסף תשפה

המהדורה הדיגיטלית: קובץ בית יוסף – גליון נ – שנת תשפ"ה

25

מבצע-לוהט-בחודש-הספר_optimized

39%-

מבצע לוהט לחודש הספר: 3 ספרי "מרן מספר" חלק א' ב100 ש"ח בלבד!

המחיר המקורי היה: ₪165.המחיר הנוכחי הוא: ₪100.

39%-

שער-גליון-תמוז-תשעד-גליון-ב

קובץ בית יוסף – גליון ב – המהדורה הדיגיטלית, ב10 ש"ח בלבד

10

הדמיה-כריכה-ספר-ללא-רקע-1-1-600x500

קובץ בית יוסף – שנת תש"פ (גליון מה)

35

הדמייה-אוצר-דינים-היומי-כריכה-קשה (1)

14%-

אוצר דינים היומי לאשה ולבת – כריכה קשה

המחיר המקורי היה: ₪35.המחיר הנוכחי הוא: ₪30.

14%-

אגרות-הראשון-לציון-חנוכה

אגרות הראשון לציון – חנוכה / הרב יצחק יוסף

25

הדמייה-אגרות-הראשון-לציון-פורים-600x891 (1)

אגרות הראשון לציון – פורים / הרב יצחק יוסף

25

אגרות-הראשון-לציון-חלק-ג-פסח-600x891 (1)

אגרות הראשון לציון – פסח / הרב יצחק יוסף

25

הדמיה-קובץ-בית-יוסף-תשפד (1)

18%-

קובץ בית יוסף – שנת תשפ"ד (גליון מט)

המחיר המקורי היה: ₪55.המחיר הנוכחי הוא: ₪45.

18%-

כריכה-הדמיה (1)

לרכישה ישירה: קובץ בית יוסף – גליון מד – המהדורה הדיגיטלית

25

ספר-קובץ-בית-יוסף-דיגיטלי

המהדורה הדיגיטלית: קובץ בית יוסף – תש"פ – גליון מה

25

תמונה קובץ תשפד דיגיטלי

המהדורה הדיגיטלית: קובץ בית יוסף – גליון מט – שנת תשפ"ד

25

הדמיה שדרה-MoreshetMaranWIN

27%-

לראשונה, בהפקה מהודרת: "מָרָן מְסַפֵּר 1" – סיפורים ממרן רבינו עובדיה יוסף זיע"א

המחיר המקורי היה: ₪55.המחיר הנוכחי הוא: ₪40.

27%-

הראשון לציון מכחיש

ילקוט טהרה – טהרת המשפחה / מרן הרב יצחק יוסף

50

IMG_8441-e1563097991911 (1)

20%-

קובץ בית יוסף – גליון מג – המהדורה הדיגיטלית, ב10 ש"ח בלבד

המחיר המקורי היה: ₪50.המחיר הנוכחי הוא: ₪40.

20%-

הדמיה לאגרת לבן תורה

יצא לאור מחדש עם הוספות! איגרת לבן תורה – הרב יצחק יוסף

25

כריכה הדמיה

יצא לאור! קובץ בית יוסף – שנת תשע"ט

35

שער גליון סיון תשעד - גליון א

קובץ בית יוסף – גליון א – המהדורה הדיגיטלית, ב10 ש"ח בלבד

10

סט ילקוט יוסף

15%-

סט ילקוט יוסף המלא והמעודכן 32 כרכים, ב1440 ש"ח בלבד!

המחיר המקורי היה: ₪1,700.המחיר הנוכחי הוא: ₪1,440.

15%-

הדמיה - הגש''פ ילקוט יוסף

13%-

הגדה של פסח ילקוט יוסף

המחיר המקורי היה: ₪40.המחיר הנוכחי הוא: ₪35.

13%-

הדמיה שבט

קובץ בית יוסף – גליון מג, שבט תשע"ח

12

הדמיה (2)

קובץ בית יוסף – גליון מב, טבת תשע"ח

12

הדמיה (2)

קובץ בית יוסף – גליון מא, כסלו תשע"ח

12

תמונה ראשית - קובץ בית יוסף המהדורה הדיגיטלית

32%-

מארז גליונות קובץ בית יוסף – שנים א-ג (37 חוברות), במהדורה הדיגיטלית

המחיר המקורי היה: ₪370.המחיר הנוכחי הוא: ₪250.

32%-

לויית חן

לוית חן – כרך 1

34

טהרת הבית

טהרת הבית – 3 כרכים

103

מאור ישראל

מאור ישראל א' ב' ג' בכרך אחד

60

הליכות עולם

הליכות עולם – 8 כרכים

310

שות יחוה דעת

שו"ת יחווה דעת – 6 חלקים

179

שער גליון תמוז תשעד - גליון ב

קובץ בית יוסף – גליון ב, תמוז תשע"ד – המהדורה הדיגיטאלית

10

שער גליון סיון תשעד - גליון א

קובץ בית יוסף – גליון א, סיון תשע"ה – המהדורה הדיגיטאלית

10

קיצור ילקוט יוסף

קיצור שלחן ערוך – ילקוט יוסף

90

סט ספרי מרן

סט ספרי מרן

2,470

הדמיה סיון

קובץ בית יוסף – סיון תשע"ז, גליון לח

10

הדמיה אייר תשעז

קובץ בית יוסף – אייר תשע"ז, עם תדפיס מכת"י 'ילקוט יוסף – הלכות ספירת העומר'

10

חדשות עולם התורה

עוד באתר

שבת, ט״ז בכסלו ה׳תשפ״ו

היום האתר מוקדש לרפואת

הילד חננאל בן מיכל

בחן את עצמך!

בוא לבדוק עד כמה אתה בקיא בתורתו
של מרן רבינו עובדיה יוסף זיע״א

אחרונים ב"שאל את הרב"

שם השואל: גדעון כהן

הרב שמעון ללוש

שם השואל: בוחבוט איתן

הרב שמעון ללוש

שם השואל: הודיה

הרב שמעון ללוש

יש לך שאלה? מוזמן לכתוב אותה כאן

צירוף תמונה
משקל מקסימלי לקובץ : 2 MB

כתבות נוספות

יש לך שאלה בהלכה? מוזמן לכתוב אותה כאן

צירוף תמונה
משקל מקסימלי לקובץ : 2 MB

שבת, ט״ז בכסלו ה׳תשפ״ו

היום האתר מוקדש לרפואת

הילד חננאל בן מיכל

בחן את עצמך!

בוא לבדוק עד כמה אתה בקיא בתורתו
של מרן רבינו עובדיה יוסף זיע״א