מידי שבוע אתר "המרכז למורשת מרן" מביא תשובה הלכתית חדשה, מאשר השיב מנהיג הדור מרן הראשון לציון הגאון רבינו יצחק יוסף שליט"א, בעל ה"ילקוט יוסף" ועוד.
השבוע המאמר עוסק בנושא: מקום שחוזרים על הקדיש קודם ערבית, למרות שאמרו לאחר השיעור, האם יאמר עמהם קדיש?
בס"ד, י"ט סיון תשפ"ד, 1733-2/פ"ד
לכבוד היקר והנעלה, כש"ת הר' משה אלקסלסי נ"י
שלום רב,
מה שנתבאר בספר ילקוט יוסף (סי' רלו) שאם אומרים שיעור תורה לפני ערבית ואח"כ אומרים קדיש על הלימוד, ומיד מתפללים ערבית שאין צריך לחזור ולומר קדיש, ושואל אם נהגו בבהכ"נ לומר האם יאמר איתם קדיש על ישראל.
בראש וראשונה לא עושים ע"ז מחלוקת והכל בהסברה וברוח נעימה באופן אישי. כי הנה במשנה ברורה (סי' נה סק"א) כתב בענין הקדישים, כאשר טוב למעט בברכות, כך טוב למעט בקדישים. ולכן מבואר בספר ילקוט יוסף דיני אבלות (פרק ל' ס"ב) אע"פ שנתבאר שיש שבח גדול באמירת הקדיש, הנה יש להקפיד מאד בענין ריבוי הקדישים, שלא להרבות בקדישים, וכגון אם למדו קודם תפלת ערבית, ואחר הלימוד אמרו קדיש על ישראל, ומיד אח"כ מתפללים ערבית, אינו צריך לומר שוב חצי קדיש, אלא יאמר והוא רחום וכו' ברכו את וכו', וכן כל כיו"ב. והכי עדיף לנהוג לעשות כן, ומ"מ הנוהגים לומר קדיש על ישראל ואח"כ אומרים לשם יחוד וכמה פסוקים יש להם על מה שיסמוכו, ואין לעשות על זה שום מחלוקת, ויכול לומר איתם קדיש על ישראל, ורק אם זה נעשה בהסכמה עדיף שלא להרבות בקדישים.
ובליל ר"ח אם אמרו קדיש על ישראל אחר הלימוד, ואח"כ אמרו מזמור ברכי נפשי, כיון שהפסיקו במזמור יאמרו חצי קדיש שלפני תפלת ערבית, ורק אם התחילו ערבית מיד אחר הקדיש של על ישראל, לא יאמרו חצי קדיש.
בברכת התורה,
יצחק יוסף
הראשון לציון הרב הראשי לישראל
ונשיא בית הדין הרבני הגדול
מתוך ספר הזכרון השנתי למרן – קובץ בית יוסף תשפ"ה.