בעקבות הפרסומים הרבים בזמן האחרון על ייצור "מזגן כשר", ויצירת מצג כאילו אסור להשתמש במזגן רגיל בשבת, הננו לפרסם שאלה שהגיע למערכת האתר, ותשובה שכתב הרב שמעון ללוש שליט"א, כיצד יש להתייחס למזגן זה לפי שיטתו של מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה.
השו"ת התפרסם במדור "שאל את הרב" בפורום מורשת מרן.
שאלה:
שלום וברכה. כבוד הרב. יש לנו שאלה.
רציתי לשאול ולברר את ההלכה לגבי מזגנים בשבת.
האם לפי הרב עובדיה יוסף ז"ל מותר להשתמש בחשמל/מזגנים בשבת?
יש לנו תדיראן WAVE 40 אינוורטר מזגן. וגם מזגן מרכזי ON OFF
האם מותר להשתמש ולהשאיר מזגנים כאלה דלוקים בשבת או שאסור ושצריך התקן כלשהוא שיהיה במזגן?
אני שואלת כי ראיתי שיש כאלו שאומרים שמותר ויש שאומרים זה בעיה בשבת ולא לאינוורטר – ויש כאלה שאומרים ההפך. אשמח לעזרה בנושא. תודה רבה
תשובה:
לגבי שימוש במזגנים בשבת, (והוא הדין במקררים החדשים שהעלו בהם כל מיני חששות לפי הטכנולוגיה המתפתחת), החשש שמעלים בזה, הוא מפאת פתיחת וסגירת דלתות, חלונות, ושאר התעסקויות בחדר הממוזג, שיכולים להיווצר בגינם שינויים ופעולות במזגן, בעוצמת הזרם, וברישומים דיגיטליים בכרטיס הפיקוד, באופן מיידי או לאחר זמן.
והנה, לפי הכללים שלימד אותנו מרן רבנו עובדיה יוסף זיע"א, אנו למדים, שכל עוד שמתכננים את פעולות המזגן מערב שבת, באופן שבשבת אין צורך לעשות שום פעולות אנושיות יזומות, אלא הכל נעשה באופן אוטומטי לפי התוכנית שהופעלה מערב שבת, אין שום חשש, ומותר לתכנת אותם קודם השבת כדי שיפעלו בשבת איך שרוצים, ואין צריך לחוש לשינויים שנעשים ע"י פעולות שונות של בני אדם בלי שום כוונה, אלא כמתעסק בעלמא. (ויש לזכור שכל הפעלת זרם חשמלי אף שמתייחסים אליו כאיסור אולם לכל היותר אינו אלא מדרבנן, וכ"ש הגברתו בלבד שצ"ע אם בכלל להתייחס אליו כאיסור, ובפרט כאשר נעשה שלא במתכוין, וכן אינו ניכר כלל, והו"ל פסי"ר בדבר שאינו ניכר, ובפרט שבנ"ד יש לדונו כמתעסק ולא כפעולה יזומה של פסי"ר, דומיא דמ"ש המ"מ על היתר הרמב"ם בהיתר כפיית כלי ע"ג נחש שלא ישכנו, דהו"ל כמתעסק, וע"ע בבאוה"ל סי' שטז, ואכמ"ל. ובדבר הרישומים הדיגיטליים, ראשית שמא אינו בר קריאה ע"י אדם, ואינה כתיבה שאסורה שלא היתה במשכן, ומה גם שהכתב אינו מתקיים ולכן הוי דרבנן, והו"ל פסי"ר דלא אכפ"ל בדרבנן, שהרי מענין ה'כתיבה' שעניינה 'לקרא', אף אם קיימת כזו, הרי לא אכפ"ל ממנה, וכמ"ש מרן הראש"ל שליט"א בענין כיתוב המשקל שקיים בשימוש במעלית שבת מעל המעלית עבור הטכנאי.)
ולכן נראה ברור שלפי דעת מרן רבנו עובדיה יוסף זיע"א, כל הנידון במזגנים, אינו מתחיל אלא כאשר רוצים לעשות שינויים ופעולות אנושיות בשבת, כגון לאחר את הכיבוי או ההדלקה, וכן להקדים כיבוי או הדלקה, שבזה יש פרטי הלכות שצריך ללמוד אותם, ובכל שאלה כזו יש לשאול חכם ולדון לגופו של ענין.
יש לכם שאלה בהלכה?
נשמח לענות לכם בפורום שלנו, בקישור הזה