נגיף הקורונה הביא עמו שאלות רבות בהלכה במגוון הרפתקאות החיים, וכך גם קורה בתקופה זו, ימים ספורים לפני חג הפורים שנת תשפ"א.
הראשון לציון והרב הראשי לישראל מרן הגאון רבינו יצחק יוסף שליט"א, הוציא היום (ג אדר תשפ"א) הנחיות מפורטות כיצד יש לנהוג בפרשת זכור, פרשת פרה, קריאת מגילה, מתנות לאביונים סעודת פורים ומשלוח מנות, כמו כן כיצד יש על בחורי הישיבות שנהגו להתרים עבור ה"תתי"ם" מידי שנה בשנה, והאם יש לקיים מסיבות פורים או לא.
להלן ההנחיות אשר בפתיחתם כתב מרן הראש"ל שליט"א: "עם התקרב ימי הפורים הבאים עלינו לטובה ולברכה, הנני לצאת בזה בקריאה של חיבה לציבור הרחב תושבי הארץ הזו, ואחינו היהודים בכל אתר ואתר ברחבי תבל, להישמר בכל משמר מהתקהלויות לאור מצב המגיפה, ולחוג את ימי הפורים באופן מצומצם ככל האפשר".
לאחר מילות הפתיחה פירט הרב הראשי את ההנחיות:
א. פרשת זכור – כידוע שישנו חיוב מן התורה לקרוא בשבת הקרובה בספר תורה פרשת זכור בעשרה. ועקב המצב נכון לארגן הוצאת ספר תורה לאחר התפלה, למניינים נוספים, ובכל מניין יקראו פרשת זכור בלי ברכה לפניה ולאחריה. [ורק במניין הראשון שבתפלה מברכים לפניה ולאחריה ומפטירין כנהוג], ואפשר להוציא ס"ת גם אחר הצהרים במשך כל יום השבת, ולחלק את הצבור למניינים נפרדים.
ב. בני נוער – פחות מגיל 16 שאינם מחוסנים או מחלימים, יש להשתדל לארגן להם מניינים נפרדים לקריאת פרשת זכור, ובכך יימנעו מלסכן את המבוגרים.
ג. פרשת פרה – יש לנהוג כמפורט לעיל לעניין פרשת זכור, דהיינו בשבת כ"ב אדר. שיחלקו את הצבור למניינים מנינים, כדי למנוע התקהלות גדולה.
ד. נשים – השנה אינן צריכות להחמיר ולבוא לשמוע פרשת זכור, כדי להימנע מהתקהלויות, ויסמכו על גדולי הפוסקים שסוברים שהנשים פטורות משמעית פרשת זכור. [כך דעת החינוך (מצוה תרג). וכך כתבו: הגאון בעל זית רענן, שו"ת ציץ הקודש, מהר"י עייאש, שו"ת אבני נזר, מהר"י נאג'ר, מרחשת, תורת חסד מלובלין, שו"ת קרן לדוד, שו"ת ערוגת הבושם, החפץ חיים, החזון איש, תשובות והנהגות, ועוד. ואף שכמובן יש החולקים על זה, בשעת מגיפה כמו בשנה זו, יסמכו על כל גדולי עולם הנ"ל, ויימנעו מלבוא לבית הכנסת לשמוע פרשת זכור. [אלא אם כן יעשו זאת בלי התקהלות של הרבה נשים]. והנשים שהיו רגילות בכל שנה לשמוע פרשת זכור, אינן צריכות התרה על כך שבשנה זו לא ישמעו פרשת זכור.
ה. ילדים – עד גיל 13 פטורים בשנה זו מקריאת פרשת זכור ויחנכו אותם לקרוא מתוך החומש בבית את פרשת זכור.
ו. מקרא מגילה – חובה לשמוע קריאת המגילה מתוך קלף, ואין מועיל שמיעת קריאת המגילה על ידי רדיו תכנת ZOOM וכדו'. וכדי להוציא את כולם ידי חובה יארגנו מנינים נוספים, כדי לצמצם ככל האפשר את ההתקהלויות בליל פורים ולמחרתו ביום הפורים. וכן הקוראים את המגילה לנשים, יארגנו קריאה מיוחדת לנשים על פי הכללים וכמפורט לעיל.
ז. סעודת פורים – הנערכת ביום שישי, ובירושלים ביום ראשון, יש לקיים הסעודה בחוג המשפחה הגרעיני המצומצם ככל האפשר. ויסבירו לשאר בני המשפחה שעקב המצב בעולם, חובה הלכתית עלינו שלא להרבות בהתקהלויות.
ח. משולח מנות – [בכל הארץ ביום שישי, ובירושלים ולוד ביום ראשון], יש להסתפק בעיקר ההלכה, לתת שתי מתנות לשתי אנשים. ולא להרבות במשלוח מנות כמו שעושים בשאר שנים.
ט. מתנות לאביונים – לתת לכל הפחות שתי מתנות לשני אביונים, והשנה יש להרבות במתנות לאביונים וישתדלו לחלק מתנות לאביונים בדרך של העברה בנקאית וכדו'.
י. בני ישיבות – הנוהגים בכל שנה להתרים עבור התתי"ם, יסתפקו השנה במשלוח בקשת תרומה בדואר, או על ידי טלפונים, ולבקש העברה בנקאית.
יא. מסיבות פורים – השנה יש לבטל את מסיבות פורים הנערכים בכל שנה בישיבות ובמוסדות חינוך, ולקיים השמחה בחוג משפחתי מצומצם בבתים.
יב. חיסון – ובהזדמנות זו אני חוזר וקורא לצבור הרחב להתחסן בהקדם, ולא לשמוע לאותם המבלבלים את הצבור ולוקחים אחריות בעניינים של פקוח נפש, ונגד דעת תורה ובניגוד להלכה.
והשי"ת ישלח רפו"ש לכל חולי ישראל וינמנע מגיפה מנחלתנו
יצחק יוסף
הראשון לציון הרב הראשי לישראל